Avamoplast

Persbericht Avamoplast

Op 24 juni 2022 behaalde Avamoplast het ISCC PLUS certificaat voor de categorieën Bio-packaging, Bio-circular packaging en Circular packaging. Daarmee is de producent van kunststof verpakkingen vanaf nu in staat om PP- en PE-verpakkingen op de markt te brengen met tot 100% circulair, biocirculair of biomateriaal onder het Mass Balance-principe. Deze certificering kadert in het toekomstplan van Avamoplast om een leider te zijn op vlak van duurzaamheid.

Tom De Vlaminck, Operations Manager, legt uit: ‘Monomaterialen zijn al jaren onze standaard en voor al onze PET-verpakkingen voegen we gerecycleerde content toe in de grondstof – RPET genoemd – via thermoformering. Alle PET die bij Avamoplast wordt verwerkt, bevat sinds meerdere jaren tot 50% dat gerecycleerd materiaal (RPET). Op vraag van de klant kunnen we daarin tot 100% gaan.’

Oplossing voor voedingsindustrie en medische sector

Maar gerecycleerde grondstoffen in spuitgietverpakkingen met PP en PE zijn wettelijk niet toegestaan in sectoren met strenge reglementeringen, zoals de voedingsindustrie of de medische sector. Voor de productie van PP- en PE-granulaten worden traditioneel fossiele grondstoffen ingezet als basisgrondstof.

Voor hen bieden het ISCC PLUS certificaat en de Mass Balance-granulaten nu een oplossing. Aan de basis van die granulaten liggen geen fossiele grondstoffen maar bijvoorbeeld chemisch gerecycleerd PP (circular PP), gebruikte plantaardige frituurolie (bio-circular PP) of koolzaadolie (Bio PP). Daardoor kunnen verpakkingen voor de voedingsindustrie en medische sector voortaan dus geproduceerd worden met PP van pakweg biocirculaire afkomst. In hoeverre een verpakking gedeeltelijk of volledig uit Mass Balance materiaal bestaat, kiest de klant zelf.

Zoals groene stroom

Volgens het Mass Balance-principe mengt de producent van kunststofgranulaten aan het begin van de productie een gedeelte circulaire of bio-based grondstoffen met de grondstoffen van fossiele oorsprong. Het eindproduct blijft hetzelfde: PP- en PE-granulaat zoals we dat nu kennen. Met dat verschil dus dat er aan de basis een gedeelte van niet-fossiele oorsprong is.

Het principe is vergelijkbaar met dat van groene stroom: het eindproduct in je stopcontact (stroom) is niet te onderscheiden van conventionele ‘grijze’ stroom. Wie aan de bron echter mee investeert in groene energie, krijgt daarvoor de nodige ‘groene stroom garanties’.

Zo werkt het ook bij Mass Balance kunststoffen. Enkel het percentage aan circulaire of bio-based grondstoffen aan het begin van de keten krijgt een certificaat. Die kunnen Avamoplast vanaf nu dankzij het certificaat aankopen, verwerken en aan klanten aanbieden.

Plastic met impact

Omdat de circulaire en bio-based grondstoffen in hetzelfde productieproces als conventionele grondstoffen verwerkt worden, zijn ze meteen ook voedingsgeschikt. Bovendien is er geen bijkomende ontwikkeling of investering nodig, wat de vraag naar circulair en bio-based materiaal versneld aanmoedigt. Samengevat laat het principe van Mass Balance dus toe om – na die van PET – ook de duurzaamheid voor PP- en PE-verpakkingen te verhogen tot 100%.

Duurzaamheidsclaim op je verpakking

Avamoplast is één van de eerste verpakkingsproducenten in de Benelux die deze mogelijkheid aanbiedt. Klanten kunnen daarmee vanaf nu – óp de PP- of PE-verpakking zelf – claimen dat die tot 100% bestaat uit gerecycled of bio-based plastic. Met bijhorende officiële logo’s van de ISCC PLUS garantie. Het percentage dat je wil laten certificeren, moet tussen 20 en 100 liggen maar bepaal je voor de rest zelf en wordt ook in het logo vermeld. De eindconsument wordt zo correct en transparant geïnformeerd over de inspanningen die gedaan zijn over de hele keten.

Over Avamoplast

Avamoplast is een producent van kunststofverpakkingen in monomateriaal. Het familiebedrijf richt zich op de verschillende sectoren waarin maatwerk, productie-efficiëntie en automatische verwerking van verpakkingen een topprioriteit is, zoals de voedings- en medische sector.

Avamoplast werd in 1993 opgericht door André Van Moeseke vanuit zijn persoonlijke ervaring met – en passie voor – plastic. Het was André die heil zag in de mogelijkheden van plastic voor voedselverpakkingen. Later evolueerde dat naar een specialisatie in de ontwikkeling en de productie van eenmalig te gebruiken plastic voedselverpakkingen.

Met die evolutie ontstond op organische wijze ook een interne nood aan meer duurzaamheid. Er werd daarom al snel beslist om in te zetten op monoplastic en gerecycleerde grondstoffen.

Voor meer info, bezoek www.avamoplast.be . Of volg ons op LinkedIn.

Geschreven doorJitske Neirinck