Thin Wall Packaging 2015

Het jaarlijkse congres rond dunwandige plastic verpakkingen was dit jaar aan haar tiende editie toe. Ooit begonnen als een kleine bijeenkomst van 48 mensen (waaronder één trouwe congresganger die dit jaar ook aan zijn tiende editie toe was), kon TWP nu rekenen op een opkomst van iets meer dan 200 professionals uit de industrie. Voor velen is dit congres dan ook de afsluiter van het jaar, en een kans om met collega’s en klanten bij te praten over het afgelopen jaar.

Het volledige programma kan u onderaan vinden. Hier geven we enkele van de belangrijkste trends en ontwikkelingen. Leden van Pack4Food kunnen het volledige verslag in hun mailbox verwachten.

Markt

Uit het marktonderzoek van AMI kwam naar voren dat de markt van babyvoeding steeds meer aan het overschakelen is naar plastics in plaats van glasverpakking. In navolging van koffie en thee zou nu ook Coca en Pepsi Cola, en ook babymelk, binnenkort in cups te krijgen zijn. En die trend van convenience trekt zich door. Convenience en home luxuries zijn twee markten die blijven groeien, en waar –zeker in die laatste- ruimte is voor marges. In convenience zien we dat kant-en-klare maaltijden, zowel diepgevroren, in de koude keten, als bij kamertemperatuur bewaard, een groter deel van de markt innemen, maar zeker voor kant-en-klare maaltijden in koeling, wordt een stijging van meer dan 10% verwacht.
Daarnaast wordt voor de ready-to-cook (als uitbreiding van ready-to-eat) toepassingen, verwacht dat het volume CPET schaaltjes zal toenemen.

Innovaties in voedselverwerkingstechnologie

Micvac presenteerde de ‘eerste intelligente kant-en-klare maaltijd’. Het concept is eenvoudig: een schaaltje met een topseal, met in die topseal een ventieltje dat slechts gassen doorlaat van binnen naar buiten. Wanneer het product in de verpakking gepasteuriseerd wordt, ontstaat overdruk in de verpakking. Deze lucht kan naar buiten ontsnappen door het ventieltje. Bij afkoelen, ontstaat er dan een soort vacuum in de verpakking. Bij het bereiden van de maaltijd in de microgolfoven, wordt het water in de voeding opgewarmd, en ontsnapt een deel als waterdamp. Men dient dan enkel te wachten tot men de fluittoon hoort van lucht die door het ventieltje ontsnapt, om te weten dat de maaltijd klaar is.
Op dit moment zou de totale verpakking (schaaltje, topseal, ventiel) op zo’n 23 eurocent komen.

Duurzaamheid

BASF ontwikkelde Ecovio, een composteerbaar plastic met een variabel gehalte biopolymeer-inhoud. Dit materiaal is zodanig hitte-bestendig, en heeft, gecombineerd met een nieuw ontwikkelde bio-afbreekbaar barrièremateriaal (PVOH-gebaseerd) ook voldoende zuurstofbarrière, dat het gebruikt kan worden om koffiecapsules te maken, à la Nespresso. En dit kan zowel via thermoformeren als via spuitgieten.


Keer terug