AMI Multilayer Packaging Films congres

Applied Market Information of AMI is de Europese leider in toegepast marktonderzoek en publicaties omtrent de kunststofindustrie. Ze vormen een platform voor consultancy met een brede database rond wereldwijde polymeerproductie, consumptie en marktonderzoek, alsook rond de gedetailleerde werking van duizenden verwerkers van plastics. Naast deze consultingactiviteiten organiseert AMI ook geregeld conferenties en publiceren ze vier gratis digitale magazines.

De divisie AMI Conferences organiseerde in november 2016 in Wenen het “AMI Multilayer Packaging Films” congres, verspreid over 2 dagen en 5 sessies.

De sessies op dag 1 gaven een overzicht van de markt voor flexibele verpakkingen, verpakkingen voor een digitaal tijdperk, en het verhogen van performantie met het oog op verduurzamen van verpakkingen. Tijdens dag 2 werd gefocust op duurzaamheid en het verbeteren van productieprocessen.

De inleidende sessie betrof een marktoverzicht: hoe de markt voor flexibele verpakkingen verandert en zal veranderen gedurende de komende jaren (groeiende invloed van China en andere nieuwe economieën), wat afnemers verwachten van verpakkingsmaterialen en hoe fusies en acquisities het bedrijvenlandschap veranderen.

De kortste sessie betrof de rol van verpakkingsmaterialen in een gedigitaliseerde samenleving. Twee sprekers kwamen aan bod: WIPAK sprak over de rol van verpakking in e-commerce, en PragmatIC sprak over recente ontwikkelingen in flexibele electronica.

Sessie 2 legde de focus op het verbeteren van performantie van flexibele multilaagsverpakkingen. Achim Grefenstein van Constantia Flexibles sprak over hun recente ontwikkelingen op het veld van laminaten. Lucia Costa stelde enkele nieuwe (next-generation) polyolefines van Repsol voor multilaagstoepassingen voor. Karlheinz Hausmann van Dupont presenteerde resultaten van enkele case studies op lichtgewicht vacuumverpakkingen voor vlees met een verbeterde performantie. Een vergelijking van ‘kant-en-klare’ bindharsen versus geconcentreerde harsen werd gemaakt door Arkema. Benjamin Bourbon van Albis Plastics toonde enkele toepassingen van zuurstofscavengers, met bag-in-box wijn als voornaamste toepassing van dit actieve verpakkingsmateriaal. De eerste dag van het evenement werd afgesloten door het betoog van Andreas Holt van Advanced Blending Solutions met een praktische kijk op ‘Cost of Ownership’.

De derde sessie, die dag 2 van het evenement inzette, handelde over duurzaamheid. Robert Witik van Nestlé ging van start met het duiden wat de kijk van een groot merk als Nestlé op duurzaamheid is, en hoe zij praktische experimenten opzetten om een optimale afweging van verpakkingsperformantie en houdbaarheid te maken. Graham Houlder van Flexible Packaging Europe duidde de zin van het gebruik van multilaags verpakkingen in een circulaire economie, om tot een betere resource efficiency te komen. Vervolgens kwamen twee innovatieve biogebaseerde producten aan bod: Stephan Roest van Corbion presenteerde recente ontwikkelingen omtrent de productie van FDCA, een intermediair in de productie van biogebaseerd PolyEthyleenFuranoaat (PEF) als alternatief voor PET, en Jari Vartiainen van VTT Technical Research Centre of Finland toonde resultaten uit een studie met een materiaal gebaseerd op cellullose-nanofibrillen. De rest van de sessie werd gewijd aan recycleerbaarheid: Borealis presenteerde een volledig recycleerbare multilaags PE structuur met verbeterde performantie, en AIMPLAS duidde een project dat op zoek ging naar functionele barrieres voor gerecycleerde plastic componenten in multilaags structuren.

Het congres werd afgesloten met een sessie over productieprocessen en hoe ze te verbeteren. Hiervoor werden vier sprekers uitgenodigd, beginnende met Robin Roy Barman van Windmöller & Hölscher, die het had over multilaagsextrusieprocessen met de FILMEX-lijnen. Daarna kwam Greet Dewitte van 3M: zij presenteerde testresultaten over de zin van het gebruik van Polymer Processing Aids (PPA’s). Ing Rangwalla van Energy Sciences sprak over de voordelen van Electron Beam Crosslinking van bepaalde polymeerfilms, en het congres werd beëindigd met de presentatie van Hans Oerley in naam van Dr Schenk Industriemesstechnik, die enkele technieken voor on-line proces- en kwaliteitscontrole voorstelde, met het oog op Industrie 4.0.

Voor verdere vragen rond dit congres kan u Pack4Food contacteren via info@pack4food.be. De volgende editie wordt gehouden in november 2017 in Keulen.


Keer terug